Odobren tranzit bh. mlijeka kroz EU

Bez autora
Nov 02 2015

Mljekarama iz BiH, koje nisu dobile dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Evropske unije, odobren je tranzit tih proizvoda kopnenim putem preko teritorije EU u druge zemlje, potvrdili su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.To praktično znači da je za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, a koji ne idu preko četiri mljekare kojima je odobren izvoz u zemlje EU, sada otvoren kopneni put prema ruskom, turskom i drugim velikim tržištima, a što bi svakako trebalo da doprinese povećanju proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

Mljekarama iz BiH, koje nisu dobile dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Evropske unije, odobren je tranzit tih proizvoda kopnenim putem preko teritorije EU u druge zemlje, potvrdili su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

To praktično znači da je za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, a koji ne idu preko četiri mljekare kojima je odobren izvoz u zemlje EU, sada otvoren kopneni put prema ruskom, turskom i drugim velikim tržištima, a što bi svakako trebalo da doprinese povećanju proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

Haris Kadenić, voditelj marketinga Lactalis BH, kazao je za Oslobođenje da podržavaju svaku odluku koja može doprinijeti razvoju proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

Poljorad u EU

"Lactalis BiH je zasada isključivo fokusiran na plasman mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH i zemlje CEFTA, mada su ovakve odluke uvijek dobrodošle", kazao nam je Kadenić.

Da je ovakva odluka izuzetno povoljna za proizvođače mlijeka i proizvoda od mlijeka, potvrdio nam je i direktor kompanije Poljorad Vahid Skrobo.

"Ovakva odluka je zaista dobra za izvoz u zemlje van EU, mada je inspekcija iz EU već boravila u našim objektima i mi se nadamo da bismo za mjesec mogli dobiti dozvolu za izvoz na tržište EU", kazao nam je Skrobo.

Prema njegovim riječima, u Poljoradu je najavljena i posjeta inspekcije iz Rusije kako bi pregledala njihove objekte i dozvolila im izvoz u ovu zemlju, a očekuju i inspekciju iz Turske.

"I Rusija i Turska jako su interesantna tržišta za nas, a Poljorad je dosada izvozio u Australiju, SAD, dok su u toku i pregovori sa Hrvatskom, gdje smo do njenog ulaska u EU izvozili dosta proizvoda, te se nadamo skorom povratku na tržište Hrvatske", kazao je Skrobo.

Mogućnost tranzita robe preko teritorije EU za bh. proizvođače znači, prije svega, uštedu novca.

"To je jako bitna stvar u cijeni transporta, jer je kamionski prevoz koji će nam sada biti omogućen za 300 posto jeftiniji. Primjera radi, ukoliko prevozite kontejner proizvoda za Tursku brodom, to će vas koštati oko 5.000 dolara, dok je cijena kopnenim putem oko 1.300. Za Rusiju je još i skuplje", kazao je za Oslobođenje Tomislav Puđa iz mljekare ''Puđa''.

Procedure

Oni trenutno svoje proizvode plasiraju uglavnom na tržište BiH, mada su im u posljednje vrijeme sve atraktivnija tržišta Srbije i Crne Gore.

"Trenutno smo u pregovorima za izvoz u Tursku i u posljednji mjesec imali smo ozbiljne pregovore sa nekoliko potencijalnih partnera u Turskoj. Također, osim Turske, u fokusu su nam i UAE, Dubai, Oman, te računamo na skori izvoz i u ove zemlje", istakao je Puđa.

Inače, Kancelarija za veterinarstvo BiH obavještenje je dobila od Direkcije za zdravlje i hranu Evropske komisije. U obavještenju stoji da objekti koji nisu odobreni za izvoz iz BiH na tržište Evropske unije mogu vršiti transport, kopnenim putem preko teritorije EU u druge zemlje, proizvoda od mlijeka koji su dobijeni korištenjem postupaka obrade predviđenih važećom uredbom.

"Poštovanje te uredbe osigurava da su takve pošiljke praćene odgovarajućim modelom certifikata za provoz", naveli su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, te dodali da se svi zainteresovani za provoz ovih proizvoda mogu obratiti Kancelariji za veterinarstvo BiH, u svrhu pripreme svih potrebnih procedura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik